
Rött vin bra för hjärtat verkligen
Rött vin bra för hjärtat det låter för bra för att vara sant. Men forskningen visar att det finns något sant bakom detta. Rött vin innehåller speciella ämnen som kan stärka hjärtats hälsa, om du dricker det med måtta. Nyckeln är att inte överdriva, helt enkelt.
Vad gör rött vin bra för hjärtat
Rött vin är fullt av antioxidanter. De två viktigaste heter resveratrol och flavonoider (jag vet, svåra namn). Dessa ämnen kommer från skalet på de röda druvorna och minskar inflammation i kroppen.
Resveratrol förbättrar blodflödet och gör att blodkärlen fungerar bättre. Flavonoider stärker immunförsvaret och minskar risken för hjärtsjukdomar. Därför innehåler rött vin mycket mer av dessa ämnen än vitt vin.
En studie från Harokopio University i Grekland visade att patienter med hjärtproblem fick mindre inflammation när de drack måttligt med vin. Forskningen tydde på att rött vin var bättre än starksprit för hjärtat. Vinets antioxidanter gjorde helt enkelt skillnad. Det visar hur viktigt innehållet i druvskalet är för hälsan.
Hur mycket rött vin är säkert, att dricka
Kardiologer rekommenderar ungefär ett glas per dag. Det motsvarar omkring 10 12 glas per vecka med några vinfria dagar. Du får inte dricka mer än så för att få de positiva effekterna.
Om du dricker för mycket ökar risken för högt blodtryck, hjärtinfarkt och stroke. Alkohol påverkar hjärtat negativt när mängden blir för stor. Begränsningen är därför viktig för din säkerhet och långsiktig hälsa.
Har du redan hjärtproblem eller högt blodtryck? Då bör du prata med din läkare innan du börjar dricka rött vin regelbundet. Vissa mediciner blandas inte bra med alkohol, och läkaren kan ge dig rätt råd för din situation.
Välj gärna viner som Cabernet Sauvignon eller Pinot Noir. De innehåller högre nivåer av antioxidanter än andra röda viner. Drick även vinet tillsammans med mat det hjälper kroppen att ta upp näringarna bättre och minskar blodsockernivån. En rolig fakta är att det finns fler antioxidanter i rött vin än i många fruktsorter.


